HEINEKEN INTERNATIONAAL BOOGIE & BLUES FESTIVAL HOLLAND 2014


Introductie
Artiesten
Kaartverkoop
Programma
Arrangement
Sponsors
Donateurs
Lokatie
Fotoimpressie
Masterclass
Pers
Gastenboek

Het Heineken Internationaal Boogie & Blues Festival Holland vindt plaats op zaterdag 29 maart 2014 (aanvang 20:00 uur).

Entreekaarten zijn te bestellen via telefoon-nummer: 0341-568585.

Golden Tulip Hotel Heerlickheijd van Ermelo biedt tevens speciale boogie woogie arrangementen...!

Met vriendelijke groet,
Stichting Boogie Promotions Holland

 

Internationaal Heineken Boogie & Blues
Festival Holland 2013 (Andrew Elias)


Click hier om de nieuwe
DVD 2011 te bestellen...!

Artiesten

Het festival brengt een breed scala van stijlen rondom Boogie Woogie. Van de vroege Barrelhouse tot authentieke Boogie Woogie, Blues, Swing Jazz, Rhythm 'n Blues, Gospel en Rock 'n Roll.

De festivalartiesten worden tijdens hun optredens begeleid door de bandleden van de Martijn Schok Boogie & Blues Band, bestaande uit:

Martijn Schok (piano)
Rinus Groeneveld (tenorsaxofoon)
Greta Holtrop (zang)
Stephan Jankowski (gitaar)
Eduardo Blanco (trompet)
Maarten Kruijswijk (drums)
Hans Ruigrok (bas)

De Martijn Schok Boogie & Blues Band is één van de meest swingende bands binnen de internationale jazz, boogie en blues scene.
De band tourde door diverse landen, waaronder Denemarken, Duitsland, België, Italie, Frankrijk, Spanje en de USA. Ook speelde Martijn met z'n band tijdens het beroemde Jazzfestival in New Orleans.

Het repertoire bestaat uit een mix van swingende boogie woogie en energieke rhythm 'n blues, afgewisseld met gevoelige bluessongs met een jazzy sound. Deze combinatie van stijlen zorgt voor een gevarieerd programma bestaande uit swingende rootsmuziek waarbij piano boogie woogie en pianoblues centraal staat.

De Martijn Schok Boogie & Blues Band is de vaste band van het jaarlijkse Heineken Internationaal Boogie & Blues Festival en begeleidingsband van de Amerikaanse saxofoonlegende Big Jay McNeely.

(foto: Robert Joore)


Festival band: Martijn Schok Boogie & Blues Ban
d

Festival opgedragen aan Little Willie Littlefield

Het Heineken Internationaal Boogie & Blues Festival Holland 2014 wordt geheel opgedragen aan Little Willie Littlefield. De legendarische pianist en zanger uit Houston, Texas, USA overleed op 23 juni 2013.

Little Willie Littlefield was een publiekslieveling en vanaf de eerste editie van het festival (2004) vrijwel altijd aanwezig, als optredende artiest of als Special Guest. Het festival zal zonder Willie nooit meer hetzelfde zijn.

Littlefield was één van de laatste originele blues en boogie woogie artiesten. Het festival 2014 wordt een eerbetoon aan Little Willie Littlefield.


Het festival wordt opgedragen aan blues en
boogie woogie legende Little Willie Littlefield
(1950's publicity photo issued by Ben Waller's Enterprises)


Tommie Harris (zang, USA)

Zanger Tommie Harris werd in 1939 geboren in het zuiden van Amerika, in Alabama, en groeide op met Blues, Jazz en Gospel. Harris is in latere jaren ook beïnvloed door Rhythm 'n Blues en Soul. Hij staat bekend om zijn prachtige warme soulvolle stem en heeft een gevarieerd repertoire, dat hij tijdens het festival in Ermelo zal toespitsen op Blues, Boogie Woogie en vroege Rhythm 'n Blues.

Tommie Harris is in 1987 officieel opgenomen in de Alabama Jazz Hall of Fame, naast andere grote namen zoals Clarence 'Pinetop' Smith, Ella Fitzgerald en Erskine Hawkins. Hij trad als zanger en als drummer op met vele grootheden zoals Luther Allison, Jimmy Reed, Sam & Dave, Big Jay McNeely en Red Holloway.

Tommie tourde in Zwitserland met Little Willie Littlefield.

Wij wensen u veel plezier met the one-and-only... Tommie Harris....!

Tommie Harris (zang, USA)Mike Sanchez (piano/zang, UK)

Na zijn overweldigende en met staande ovaties gewaardeerde optreden tijdens het Internationale Boogie Woogie Festival Holland 2011 kon een vervolgoptreden niet uitblijven. Op veler verzoek komt hij terug. We zijn vereerd aan te kunnen kondigen: the one and only Mike Sanchez...!

Mike Sanchez is één van de pianisten waarbij de unieke pianostijl van Little Willie Littlefield duidelijk hoorbaar is.
Dat is niet verwonderlijk want voor Sanchez was Littlefield een belangrijke bron van inspiratie en tussen hen is een grote muzikale vriendschap ontstaan.

De uit Engeland afkomstige pianist, zanger en gitarist Mike Sanchez is een van de meest populaire en charismatische artiesten uit de huidige wereld van de Rhythm 'n Blues en Rock 'n Roll. Zijn gevestigde imago als energieke front-man met krachtig boogie woogie spel in een compleet doorweekt pak, heeft hem vele fans opgeleverd over de gehele wereld alsmede samenwerking met vele vooraanstaande Boogie, Rock 'n Roll en Rhythm 'n Blues legendes.

Mike was vier jaren fulltime bandlid van ex-Rolling Stones bassist Bill Wyman's Rhythm Kings, en maakte als front-man van deze band (naast artiesten als Georgie Fame, beverly Skeete, Albert Lee, Andy Fairweather-Low en Eddie Floyd) jaarlijks grote wereldtournees. De Rhythm Kings brachten het album ‘Just for a Thrill’ uit, alsmede een geweldige DVD getiteld ‘Let The Good Times Roll’. Op beide releases is een grote muzikale rol weggelegd voor Mike.

In december 2007 werd Mike gevraagd als gastzanger van Bill Wyman's Rhythm Kings tijdens een van de meest bekende muziekevenementen van het jaar - the final Led Zeppelin Reunion at London's O2 Arena, een eerbetoon aan Ahmet Ertegun, oprichter van Atlantic Records. Mike trad op naast soul legendes als Ben E King, Percy Sledge en Sam Moore.

Het toonaangevende magazine Blues in Britain verkoos Mike vier achtereenvolgende jaren tot 'UK Keyboard Player of the Year' (2000-2004). Mike's hoofddoel is altijd geweest ieder optreden tot zijn beste te maken. Zijn tomeloze inzet en energie op het podium zorgen voor een steeds groeiende waardering, bewondering en grote aantallen fans bij alle leeftijdsgroepen over de gehele wereld.

Mike Sanchez (piano/zang, UK)


Sarah Wynne (zang, UK)

De Engelse Zangeres Sarah Wynne zal als speciale gast optreden met pianist/zanger Mike Sanchez.

I
n de periode 1951-1953 heeft Little Willie Littlefield in de USA opnamen gemaakt met zangeressen Little Esther Phillips, Little Lora Wiggins en Lil Greenwood.

Het optreden van Sarah en Mike zal herinneren aan deze bijzondere periode in Littlefield's meer dan 65-jarige carriere.


Sarah Wynne (zang, UK)

Martin Pyrker (piano, Oostenrijk)

Martin Pyrker werd geboren in 1954 in Wenen en werd op zijn zeventiende gefascineerd door pianoblues, na 4 jaren drums te hebben gespeeld.

Aanleiding waren een blues radioprogramma, kennismakingen met de pianisten Vince Weber, Hans-Georg Möller en Axel zwingenberger uit Hamburg, die destijds boogie woogie in Duitsland populair maakten, en een ontmoeting met de Weense blues guru Hans Maitner.

Pyrker’s legendarische concerten in de jaren zeventig met Zwingenberger, Weber en Möller en het eerste piano boogie woogie album in Oostenrijk (“Boogie Woogie Sessions 76 / EMI”) waren het begin van een groeiend enthousiasme voor deze muziekstijl in Oostenrijk en Duitsland en beïnvloedden latere generaties jonge pianisten.

Zowel solo als met andere bekende artiesten in Oostenrijk en daarbuiten, verzorgde Pyrker veel concerten in jazzclubs, bluesbars en tijdens boogie festivals alwaar hij het podium deelde met legendarische bluesartiesten als Blind John Davis, Roosevelt Sykes, Memphis Slim en Champion Jack Dupree,

Sinds het legendarische boogie woogie festival in Keulen (WDR 1974) en Wenen (concertzaal 1976) begon de renaissance van de boogie woogie en volgden talloze tours door Europa en de USA waaronder “Stars of Boogie Woogie”.

Martin Pyrker verzorgde al meer dan 2000 nationale en internationale optredens en concerten en maakte vele albums, opgenomen in Wenen, Wels, Parijs en Fort Worth, met een repertoire bestaande uit meer dan 100 eigen composities en alle belangrijke blues en boogie woogie standards.

Pyrker is de bekendste authentieke blues en boogie woogie pianist uit Oostenrijk en zijn CD´s worden wereldwijd verkocht waaronder in de USA, het land van oorsprong van de boogie woogie en pianoblues.

 

Martin Pyrker (piano, A)


Martin en Sabine Pyrker (piano, A)


Chase Garrett (piano/zang, USA)

De vierentwintigjarige Chase Garrett, begon met pianospelen op zijn negende en is in 2011 verkozen tot 'Best Local Act' door The Daily Iowan. Op zijn zeventiende jaar toerde Chase al beroepsmatig door de gehele USA.

Hij is beïnvloed door pianisten als Oscar Peterson, Otis Spann en Meade 'Lux' Lewis, en zijn stijl is uitgegroeid tot een mix van boogie woogie, blues en swing. Het pianospel van Chase kenmerkt zich door een stevige groove en is zeer bluesy. Chase heeft zichzelf volledig toegelegd op muziek en is inmiddels zowel uitvoerend artiest als producer.

Ook zet hij zich in voor het behoud van de muziekstijl boogie woogie. Recent is Chase Garrett verhuisd naar New York onder meer om ook daar zijn favoriete muziekstijl zoveel mogelijk onder de aandacht te het publiek te brengen.


Chase Garrett (piano/zang, USA)Harlem Hoppers (Dans Showteam, Parijs, Frankrijk)

The Harlem Hoppers is het swingende dans showteam van Jelly Germain.

De uit Parijs afkomstige Jelly Germain is specialist in traditionele Amerikaanse tap- en jazzdance stijlen

Jelly begon zijn carriere op het Franse Nationaal Conservatorium van Kunsten en Mime, gevolgd door een studie aan de school van Cirque Carre Slivia Montfort. Hij trad op in het Trois Maillets Cabaret en de Nouvelle Eve and ontwikkelde zijn choreografie capaciteiten bij het Holland Show Ballet voor omroep Veronica.

In 1993 werkte Jelly mee aan commercials waaronder Coca Cola met de band Pandoras en ontwikkelde zijn directing skills bij de Amsterdamse Dans Academie en was in 1994 choregraaf van het Lido in Amsterdam. Hij werkte met Bruno Barry (choreograaf voor Nederlands Nationaal Ballet) en produceerde de musical Mr. Bojangles of Harlem.


Met zijn solo carriere ging het snel voorwaarts met rollen in de internationale tour "Riverdance", "Black and Blues"in Broadway 1996 en shows in the Sporting Club de Monaco en de Casino Rhul in Nice, Frankrijk. Door deze shows bouwde Jelly binnen de internationale danswereld een grote reputatie op voor solo performance, directing en choreografie.

Hij leidde het Spaanse Show Time met dansers uit een brede range van dansstijlen. Hij ontwikkelde de musical Harlem Swing, waar jonge aankomende talenten zich verder kunnen ontwikkelen onder leiding en choreografie van Jelly Germain.

Jelly Germain gebruikt een opwindende mix van stijlen, grote creativiteit met wortels in de Boogie Woogie dans tradities.

Jelly Germain (Parijs)


Harlem Hoppers (Parijs)

Martijn Schok (piano, NL)

Martijn Schok (1974) is een begrip op het gebied van boogie woogie en pianoblues. Naast zijn optredens in Nederland wordt hij regelmatig gevraagd voor jazz- en bluesfestivals in Europa en de USA. Martijn treedt solo op of met zijn swingende band en heeft tot nu toe 16 succesvolle boogie woogie CD's opgenomen.

Martijn's speelstijl kenmerkt zich door veel swing, een stevige groove en grote virtuositeit. Duidelijk is te horen dat hij veel respect en bewondering heeft voor de muziek van de vroege Amerikaanse boogie woogie pioniers. Martijn wordt dan ook gezien als een van de beste vertolkers van de authentieke boogie woogie stijl. Daarnaast heeft Martijn een uitgebreid en gevarieerd eigen repertoire opgebouwd met veel swing, virtuositeit en groove.

In oktober 2003 werd hij uitgenodigd voor het prestigieuze “Masters of Boogie Woogie” festival in Detroit (Michigan, USA), met onder andere Henry Butler en motown's funk brother Joe Hunter.

Op 19 oktober 2013 ontving Martijn Schok in Bremen de German Pinetop Boogie Woogie Award Pianist des Jahres.

Martijn trad op tijdens beroemde festivals, zoals het jazzfestival in New Orleans (Louisiana, USA), het Queen City Blues Festival in Cincinnati (Ohio, USA) en het North Sea Jazz Festival. Ook speelde hij op vrijwel alle internationale boogie woogie festivals waaronder die van Zwitserland, België, Frankrijk, Italie, Engeland, Spanje en de USA.

Martijn is voorzitter en oprichter van de Stichting Boogie Promotions Holland en medeorganisator van het Heineken Internationaal Boogie & Blues Festival Holland met Greta Holtrop en Dick en Diana Doorn.
Greta Holtrop (zang, NL)

Met haar zangkwaliteiten en schitterende podiumuitstraling vormt zangeres Greta Holtrop de perfecte vocale aanvulling op het swingende pianospel van de pianisten.

Met haar expressieve stemgeluid vertolkt zij vol emotie en overtuiging gevoelige bluessongs, maar zingt zij ook vrolijke en swingende boogies en rhythm 'n blues.

Greta is tevens zangeres en presentatrice van de succesvolle Nederlandse theatershow The Grand Piano Boogie Train.Rinus Groeneveld (tenorsaxofoon, NL)

De uit Amsterdam afkomstige Rinus Groeneveld is al jaren een van Nederlands meest vooraanstaande tenorsaxofonisten. Met zijn herkenbare speelstijl zorgt Rinus voor een unieke mix tussen jazz, blues, boogie woogie en rhythm and blues.

Rinus heeft gedurende zijn meer dan veertig jarige podiumervaring opgetreden met vele jazz- en bluesmusici in binnen- en buitenland waaronder Mose Allison, Big Jay McNeeley, Rosa King en Hans Dulfer.

Rinus maakt sinds 1994 deel uit van de Martijn Schok Boogie & Blues Band en runt onder meer zijn eigen analogue opnamestudio Greenfields Forever.Maarten Kruijswijk (drums)

In het leven van de Amsterdamse drummer Maarten Kruijswijk (1964) staat de groove centraal. Direct na het afronden van zijn conservatoriumopleiding in 1989 werkte hij drie jaar in de salsaband Fruta Bomba. Daarna speelde hij veelvuldig met saxofonist Rinus Groeneveld en treedt op met onder andere saxofoonlegende Big Jay McNeely.

Maarten's jazzvoorkeur gaat uit naar Swing & Boogie. Samen met zijn gevoel voor Latin ritmes geeft dit een solide basis voor New Orleans beats.

Door zijn werk op de dansacademie wordt hij altijd weer geïnspireerd om vooral dansbaar te spelen. "Ritmes zijn er om op te dansen en plezier te hebben!".

Hans Ruigrok (contrabas en basgitaar)

Na het afronden van zijn studie aan het Conservatorium in 1986 toerde Hans Ruigrok (1955) 7 jaar door West Europa met het Glenn Miller orkest van Wil Salden.

Hij speelt en speelde ondermeer met PB and the Nighttrain, Max Teawhistle, Big Jay McNeely, Georgie Fame, Johnny Meijer, Bolle Jan Froger, Rinus Groeneveld, Wouter Kiers en vele anderen.

Zijn voorkeur gaat uit naar Jazz, Boogie Woogie, Blues en Soul. Maar ook de Amsterdamsche Accordeonmuziek draagt hij een warm hart toe.

Tevens runt hij Jazzcafe 't Geveltje in Amsterdam.
 

Stephan Jankowski (gitaar, NL)

Stephan studeerde gitaar aan het GIT in Los Angeles, kwam daarna naar Hilversum waar hij het conservatorium volgde. Hij was gedurende 10 jaar elektrisch gitarist in Upside Down, de begeleidingsband van saxofoniste Rosa King waarmee hij de halve wereld rondtoerde.

Hij werkte verder met: Georgie Fame, Hans Dulfer, Hans Zilver, Fronk, Arthur Umbgrove, Rick de Vito, PB & The Nighttrain, Sofie & Sofour, Skymasters, Hot Bolshevik, Double Brown, Sister Sledge, Jack Clement, the Watchman, All The King’s Roses, Aggieland en vele anderen.

Daarnaast is Stephan actief als producer en runt hij zijn eigen NOPO opnamestudio te Amsterdam.


Eduardo Blanco (trompet)

Eduardo genoot zijn muzikale opleiding over de hele wereld, en al die ervaringen van de afgelopen jaren zijn terug te horen in zijn eigen stijl -een doordachte, sfeervolle en zeer persoonlijke interpretatie van klassieke jazz. Zijn reizen over de wereld gaven hem een unieke leerschool en zeer afwisselende muziekcarrières waaruit duidelijk zijn grote veelzijdigheid blijkt – van elke avond optreden in het levendige muziekcircuit in Barcelona, Spanje, tot twee jaar studie jazz aan het beroemde Berklee College of Music in Boston, Verenigde Staten, of jamsessies met jazzgrootheden in bruisende clubs in hartje Amsterdam.

Zijn veelzijdigheid blijkt verder uit zijn sessies met salsalegende Pete ‘El Conde’ Rodriguez en DVD opnames met een big band in de beroemdste concertzaal van Barcelona, het Palau de la Musica.

Na zes jaar lesgeven op Barcelona’s beroemde Taller de Musics muziekschool keerde hij voorgoed terug naar Nederland. Hij groeide vervolgens in korte tijduit tot een veelgevraagd muzikant en een gerespecteerd bandleider met zijn eigen kwintet.

Zijn alom erkende talent en gedrevenheid om klassieke jazz wereldwijd onder de aandacht van een nieuw publiek te brengen, brachten hem in contact met twee jazzlegendes: drummer John Engels en Jean Louis Rassinfosse, die beide jarenlang met de legendarische Chet Baker hebben gewerkt. Engels en Rassinfosse zagen bij Blanco eenzelfde passie voor echte jazz en waren zeer enthousiast toen Blanco ze voor het eerst na vele jaren samenbracht om wederom het podium te delen


Wijzigingen voorbehouden